"Alla morgondagens blommor finns i dagens fröer". (Indianskt ordsspråk)

tisdag 23 mars 2010

Iris

Iris är en blomma som finns i många trädgårdar. Det finns flera olika sorter bl.s Strandiris (Iris sibirica), Japansk iris (Iris ensata), Glansiris (Iris laevigata), trädgårdsiris (Iris germanica)
När du delar en iris bryt av dom. Skär inte i roten!
Trädgårdsirisen behöver inte så mycket näring. För mycket näring gör att de uteblir med blomningen. De mår helt enkelt för bra då. Torrt, soligt och ytliga rhizomer så mår de bäst. Irisens rötter ska läggas så att de precis täcks med jord. Planterar du för djupt ruttnar dom.
De andra sorterna vet jag inte så mycket om.
Höjd: Olika beroende på sort
Blommar: Olika beroende på sort
Läge: Olika beroende på sort: Glansiris gillar vatten runt fötterna, Japansk iris och Strandiris vill gärna ha fuktig jord.Trädgårdsiris tål uttorkning och trivs i sol-halvskugga.Såråd: När man frösår iris så tar det några år innan dom blommar för första gången. Fröså i mitten av feb. Börja med att sandpappra fröna som sedan får ligga i vatten 1 dygn. Ställ sen frösådden där tempen är mellan +10- +15 grader. På vårkanten ställs krukan ut.

7 kommentarer:

 1. Mums har några irisar i min trädgård och önskar sååå att de blommar snart. Ha en fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar hos mig! Din blogg ligger i mina favoriter sen några månader tillbaka... den är så händig och precis vad jag behöver! Bara att leta reda på den växt jag vill veta mer om. Tack för den tjänsten!!

  Ha det bra.
  Kram Eva-mari

  SvaraRadera
 3. Irisar tillhör mina favoriter!

  SvaraRadera
 4. Först stort tack för din kommentar, den värmde. Jag har ett stort problem vad gäller växter. Det är väl för liten plats i hjärnan, men jag kan inte komma ihåg vad olika sorter heter, men jag njuter väldigt av allt vackert som blommar.
  Vår snöhög har nästan smält bort, så nu är det vår.
  Glaf Påsk
  Kram Marianne

  SvaraRadera
 5. Hej du,jag blir knäckt när jag ser hur dina försådder har grott. Om du såg mina då skulle du nog gråta!!Varje år så tänker jag att nästa år så ska jagINTE så några frön men likesjutton så köper jag fröpåsar och provar IGEN!men NU är det sista året. Jag får bara så sånt som jag sår på friland! Kram Agneta.

  SvaraRadera
 6. Hej,hittade dig när jag googlade på Iris. Jag la din blogg som länk i en fråga på Allt om trädgårds trädgårdsforum. Om du inte redan är med där så kom gärna dit. Väldigt givande och ett kul sätt att "träffa" trädgårdskompisar.Jag lägger mig som följare.

  SvaraRadera
 7. Livsnjutaren...roligt du hittat hit! Jo jag är med hos AoT forum! Det är härligt med dessa trädgårdsforum!
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera

Jag blir så glad för alla kommentarer. Tack!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.