"Alla morgondagens blommor finns i dagens fröer". (Indianskt ordsspråk)

fredag 19 februari 2010

Lilja, Lilium

Liljan är en ståtlig blomma som finns i många olika sorter och färger. De planteras under våren när jorden blivit varm, (en del planteras på hösten). Man kan också förodla i krukor inomhus och sedan gräva ner dem i rabatten. Liljor som man köper som krukväxt går även att planteras ut.
Höjd: Olika beroende på sort.
Blommar: juli-aug
Läge: Soligt, väldränerat.
Liljor tål inte att stå blött under vintern. Jorden man planterar i ska vara djup och lucker, löken ska sättas långt ner 10-15 cm, mindre lökar 7-10 cm djupt. Endast Madonnaliljan ska planteras grunt 2,5 cm,
Plantering i kruka: lägg löken ca 10 cm i krukan. Löken skjuter rötter både neråt och uppåt. Det är därför löken ska djupt ner.

Lilja orientalisk "Amazing"

"Stargazer"

Det största hotet för liljan är de röda liljebaggarna. Det gäller att på våren och under hela säsongen ha koll och plocka bort ock klämma ihjäl dom annars kan baggarna äta upp liljan helt. Även äggen och larverna måste man få bort. Dom lever i sitt egna mörka bajs så det gäller att få bort det också. När man försöker plocka bort liljebaggen så är den specialist på att släppa taget och lägga sig på rygg i den mörka jorden så den inte syns. Jag brukar ha en burk under när jag plockar bort dom ...då hamnar dom i den och sen klämmer jag ihjäl dom med skaftet på en liten trädgårdsspade.
En sak som jag inte provat är att pudra på myrmedel runt liljan. Det ska visst fungera bra!

Liljebaggar som parar sig!

Såråd: Så i jan och ställ ut efter ett dygn inne. En del liljefrön kan även gro i rumstemp. Det tar många år att få en blommande lilja från frösådd.

Krolliljesådd.

Man kan också föröka en lilja genom lökfjäll. En liljas lök är inte slät utan uppbyggd av en massa fjäll (lökfjäll). Ibland lossar en del fjäll och såna kan man plantera i jord. Låt dom sedan stå ute. Vill man spara tid kan man göra så här som en medlem skrivit om på Odla.nu: Ta en mörk plastpåse, stick lufthål i den, fyll den med lätt fuktad torv eller vermiculit. Stoppa ner fjällen i påsen och skaka försiktigt. Förvara sen påsen mörkt och titta till den ibland och fukta vid behov torven med en sprayflaska. Efter ca 3-4 månader har små lökbebisar växt ut från fjällen. Plantera dom i kruka med jord. Med detta sätt ska man spara 2 år. Jag har ej testat detta själv!

4 kommentarer:

  1. Vackra lilja! En av mina favoritälsklinar. Den vita liljan `Amazing´ är väldigt fin! Jag provade myrmedel förra sommaren, men kan inte säga varken bu eller bä för liljebaggar fanns det i alla fall. Dessutom var myrmedlet skarpt cerisefärgad så det såg inte så roligt ut i rabatten.

    SvaraRadera
  2. Jag lyckas inget vidare med lijlor.
    Baggarna tar dem.
    Fast jag skulle vilja ha vita i mängder..
    Älskar doften.
    Annika

    SvaraRadera
  3. Margareta Svedberg1 augusti 2011 kl. 15:34

    Jag har liljor i min rabatt. De är planterade i sand. De har stått säkert i 8 år utan det har blivit någon "ohyra" på dem.

    SvaraRadera
  4. Jag nöp alla synliga baggar för hand vid ett eller möjligen två tillfällen och sen dess har jag inte sett några. Det är flera år sen. (Nu är mitt bestånd ytterst litet så det var inte särskilt jobbigt.)

    SvaraRadera

Jag blir så glad för alla kommentarer. Tack!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.