"Alla morgondagens blommor finns i dagens fröer". (Indianskt ordsspråk)

tisdag 16 mars 2010

Törnrosas kjortel, Rhodochiton atrosanguineum

Törnrosas kjortel är en vacker ettårig klättrare. Kan också odlas i ampel.
Den blommar med mörkt purpurröda blommor försedda med kjolliknande foderblad. Dessa foderblad sitter kvar länge sen när blomman ramlat av.
Kan övervintras som krukväxt, nedklippt eller övervintras svalt och vattnas sparsamt. Jag har lyckats att övervintra den. Då klippte jag ner den och ställde sen krukan på fönsterbrädan. Rummet hade ca 17-18 grader.
Höjd: 200 cm
Blommar: juni-sept
Läge: solHär är en bild på sådden den 16 mars. Jag sådde dom den 13 feb.


När blomman har blommat över blir det frökapslar. Denna är ännu inte mogen.


Frökapsel och frö.

Såråd: Förkultivera i mitten av feb. Så ytligt, ingen jord över. Är ljusgroende. Gror långsamt och mycket ojämt. Vill gärna ha undervärme för att gro.
År 2010 sådde jag den 13/2.

7 kommentarer:

 1. Tipsar att den går utmärkt att övervintra. Den vissnar ner om den ställs undan kallt, min står med pelargoner, får ngr droppar vatten nån gång o ställs sen fram varmare o ljusare, vattna försiktigt o snart kommer små nya blad. Tack för en fin blogg med mkt tips!

  SvaraRadera
 2. Jag har inte varit inne på den här bloggen på länge och OOOOJ vad det hänt mycket sen sist. Superbra uppslagsverk!
  Törnrosas kjortel köpte jag i handelsträdgården ett år och den växte och blommade rikligt hela sommaren. Otroligt vilken prakt! En av mina favoritklättrare.
  Kram zissi

  SvaraRadera
 3. Går det att ta in de omogna frökapslarna och få dem färdiga inomhus?

  SvaraRadera
 4. Jag har inte provat att ta omogna frökapslar! Jag tror att grobarheten kan bli sämre om man tar dom för tidigt! Men det är inget jag är säker på eftersom jag inte testat detta! Du får prova! Det kan ju funka! Lycka till! / Irene

  SvaraRadera
 5. Jag har odlat Törnrosa i många år med stor framgång, både i ampel och som klängande. Tar egna fröes som går till mycket bättre än de i butik. I ampeln sätter jag 3 plantor och den blir helt fantastisk, alla som ser den är begeistrade. Använder Crysan som gödning.

  Meta

  SvaraRadera
 6. Vad synd att jag inte visste att de gick att övervintra, jag hade en enorm Törnrosa förra sommaren som jag slängde. Har tagit fröer men är väldigt sen med att plantera dem nu i slutet på mars, så man får hoppas det går

  Ylva

  SvaraRadera
 7. Hej jag undrar om fröna tål frost? Har haft min planta ute hela vintern. Har sått fröna den 4/4. Nu är det i början av maj. Inget har hänt.

  SvaraRadera

Jag blir så glad för alla kommentarer. Tack!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.