"Alla morgondagens blommor finns i dagens fröer". (Indianskt ordsspråk)

fredag 30 oktober 2009

Akleja, Aquilegia vulgaris.

Aklejan är en av våra äldsta trädgårdsväxter. Fyller gärna upp där det blivit tomt men blir aldrig ett besvärligt ogräs. Aklejan finns i både enkla och fyllda former i mängder av blå, gula, röda, vita och rosa nyanser.
Den här perennen är lätt att odla. Den frösår sig lätt, korsar sig gärna och överraskar med nya färger och former.  Helst ska aklejorna planteras i grupper. Trivs på normal, gärna något fuktig trädgårdsjord. Är en "mormors-växt".
Höjd: 30-80 cm
Blommar: juni-juli.
Läge: sol-halvskugga. (mer långvarig blomning i ej alltför soligt läge).

Rosa akleja
Aklejablad på våren

Knopp och frökapsel i augusti

Såråd: Så inne i feb-mars. Täck lätt. Låt stå inne ett dygn och ställ sen ut i kylan. Kan gro även utan kylning men procenten plantor blir klart lägre då. Blommar året därpå.

Ohyra på aklejor: En liten gallmygga kan lägga ägg i blomknopparna. Orangegula fotlösa larver kläcks och lever gömda där och äter upp blommorna. I början på sommaren blir flertalet knoppar svarta och missbildade och blommorna deformerade. Eftersom larverna är små och gömda i knopparna är det enda att plocka bort alla knopparna. Aklejorna brukar sätta nya knoppar och då finns det inga myggor kvar och du kan förhoppningsvis njuta av dina blommor igen.

2 kommentarer:

  1. Är det för sent att köpa 2012 års frö nu? Är det bättre att vänta till hösten när du har nya fröer?

    SvaraRadera
  2. Jag har en del fröer kvar men en del sorter är slut! Du kan göra vilket som. Väntar du till hösten så får du färskare fröer och fler att välja på.

    SvaraRadera

Jag blir så glad för alla kommentarer. Tack!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.